1emotionfacesallaround taiat

Cum ne ajută jocul să ne înţelegem universul interior

– prin joc, copiii învaţă o varietate de concepte şi idei care altfel ar fi destul de dificil de procesat şi asimilat.
– prin joc, copiii ajung să-și înţeleagă mai bine propriile emoţii şi sentimente, dar şi pe ale celorlalţi.

Cum poate fi Jocul o modalitate de confruntare cu emoţiile

160784 TAIAT

Jocul poate fi folosit ca o modalitate valoroasă de a-I ajuta pe cei mici să-şi confrunte emoţiile.
Daca copiii se simt trişti, supăraţi, furioşi sau dezamăgiţi, interacţiunea cu anumite jucării, cu  jocuri de imaginaţie sau diferite jocuri pot avea rolul de a-I distrage de la starea initială, care este perturbatoare.
Jocul le oferă posibilitatea să accepte mai uşor anumite situaţii sau circumstanţe care pot apărea în viaţa lor, pentru că le oferă adesea oportunitatea să acţioneze în felul lor şi să înţeleagă lucrurile în ritmul lor.

Cum ajută “Jocul împreună cu alţi copii”

children-playing-in-the-park TAIAT

… prin jocul cu ceilalţi, copiii îşi construiesc o percepţie mai bună despre ceea ce simt ei înşişi şi partenerii lor de joc.

….ca parte a interacţiunii sociale, copii se vor întâlni în timpul jocului cu momente şi situaţii de relaționare armonioasă cu ceilalţi, sau cu momente de confruntări şi neînţelegeri.

… felul în care copiii trăiesc aceste momente şi se confruntă cu emoţiile lor reprezinăa o parte vitală a maturizării şi dezvoltării sociale şi emoţionale.

Cum ajută “Jocul pe cont propriu – de unul singur”?

niemowlaki TAIAT

Copiii reuşesc să înveţe despre sentimente şi emoţii şi atunci când nu au alţi companioni de joc. Jocurile de imaginaţie le permit acestora să creeze diferite scenarii şi să exploreze diferite moduri de simţire ale altor persoane.


În primii ani de viaţă, copiilor le este dificil să realizeze că oamenii pot simţi altfel decât ei şi pot avea percepţii diferite despre o anumită situaţie.

Înţelegerea sentimentelor prin intermediul Cărţilor şi a Lecturii

Nick-Seattle-reading-coach TAIAT

Un alt mod prin care copiii pot învăţa mai multe despre sentimente îl reprezintă cărţile şi lectura. A-i citi şi a-i vorbi celui mic despre anumite poveşti este extrem de benefic.

Copiii pot experimenta sentimente de gelozie sau abandon atunci când apare un frăţior sau surioară în familie, însă pot fi învăţaţi că aceste sentimente sunt normale şi că situaţia în sine nu trebuie să fie ameninţătoare.

Prima zi de şcoală, pierderea unei rude sau separarea părinţilor reprezintă încercări emoţionale importante pentru cel mic.

În astfel de momente, copiii pot fi ajutaţi să-şi înţeleagă sentimentele şi să găsească moduri prin care să le depaşească.

Jocul și Sentimentele Copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.