Criza vârstei mijlocii reprezintă o etapă dificilă în viața bărbatului

Așa cum pubertatea reprezintă o tranziție de la copilărie la maturitate, tot așa criza vârstei de mijloc este o tranziție de la „stadiul de clădire-creștere“ la „stadiul de maturizare“ a vieții adulte.

Fiecare bărbat cu vârsta cuprinsă între 40 si 60 de ani începe să observe schimbări de natură fizică:

mai puțină rezistență,

– o recuperare mai greoaie după boală sau afecțiuni corporale,

– insomnie,

– oboseală,

– lipsa de concentrare la birou,

și de natură psihologică, care se manifestă prin

reorganizarea priorităților,

– schimbarea valorilor personale,

– apariția unor gânduri de neîmplinire, gânduri despre propria moarte,

– interes crescut față de semnificația și sensul vieții,

– scăderea încrederii în sine și conturarea credinței că începe să piardă din puterea socială.

Unii dintre bărbați se adaptează suficient de bine, acceptând că este vorba despre o etapă a înaintării în vârstă, alții însă resimt aceste schimbări în mod dureros.

Pentru un bărbat, criza vârstei mijlocii poate fi extrem de provocatoare, tumultuoasă și în același timp confuză, pentru că tot ceea ce a crezut că știe până în acel moment despre sine (imagine de sine, nevoi, dorințe, interese, principii de viață) se dovedește a nu mai fi valabil, iar ceea ce a crezut a fi important (job, relații, bani, imagine), pare să nu mai semnifice nimic.

Ceea ce poate simți bărbatul poate fi asemuit cu trezirea în pielea unui personaj care i-a fost familiar în timpul vieții, dar care acum pare de nerecunoscut, pentru că au dispărut caracteristicile care-l făceau recognoscibil.

Astfel, bărbatul devine depresiv, anxios privind viitorul, iritabil și neîncrezător în propriile abilități, adesea cu senzația că mintea și corpul aparțin altcuiva.

Nu mai este interesat de sex așa cum era obișnuit sau se confruntă cu schimbări în propria sexualitate care îl îngrijorează.

Sexul cu partenera nu mai este la fel de incitant, astfel că preferă să aibă fantezii cu alte partenere, poate chiar să se masturbeze mai mult si să găsească aceasta manieră mult mai satisfăcătoare pentru că nu are grija performanței, așa cum se întâmplă în raportul sexual.

O mare parte dintre bărbați au aventuri în această perioadă, ca o formă de a-și dovedi că pot recâștiga ceva ce cred că au pierdut.

Mulți apelează și la achiziționarea unor „jucării“ mari, cum ar fi mașinile, care să-i facă să se simtă din nou tineri și în/cu putere (financiară, socială).

Modificări psihologice ce apar în Criza Vârstei Mijlocii la Bărbaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.