Cum este afectată viața psihică a copilului conceput din dorința mamei de a salva

o relație de cuplu nefuncțională

Se poate întâmpla ca plănuirea sau conceperea unui copil pentru el însuşi să nu fie întotdeauna o dorinţă sinceră a mamei sau a cuplului.

Uneori, atunci când femeia crede că prin sine însăşi nu va reuşi să-şi „păstreze“partenerul, trăind astfel cu teama că va fi părăsită, plănuieşte, pe cont propriu, să aibă un copil pentru a-şi asigura sau salva relaţia.

Prin acest gest, femeia transmite inconştient copilului responsabilitatea funcţionării relaţiei, aceasta crezând, întrun mod magic, că, odată cu apariţia copilului, problemele de cuplu vor dispărea sau bărbatul pe care îl doreşte va rămâne alături de ea.

Eşecul ei personal trebuie reparat de copilul ce urmează să fie conceput. În acest caz, copilul nu este dorit pentru sine, ci pentru a salva cuplul de la dezagregare.

Din acest tip de gândire, în care realitatea relaţiei cu partenerul versus nașterea copilului  sunt puse în conflict, copilul pare să fie sacrificat în favoarea relaţiei. Însă realitatea obiectivă nu se manifestă întotdeauna ca în mintea sau imaginația noastră.

Din calculele proiectate de către mamă a fost omis un lucru: apariţia unui copil transformă relaţia de cuplu, schimbă rolurile şi poziţionarea celor doi parteneri, a unuia în raport cu celălalt.

Copilul devine preocuparea numărul unu, iar cuplului îi rămane poziţia secundă. Apariţia copilului reprezintă o mare provocare şi pentru cuplurile în care cei doi parteneri îşi doresc copilul sau pentru cuplul care are o relaţie solida.

În versiunea cuplului cu o relaţionare deficitară, situaţia este cu atât mai complicată. Dacă până în momentul conceperii podul dintre ei se clătina, după apariţia copilului există riscul ca podul să cadă cu totul.

Copilul nu va schimba nicio coordonată a situaţiei trecute – de fapt, apariţia lui va complica lucrurile, deoarece graviditatea poate cauza multă tensiune şi stres emoţional în relaţia dintre parteneri.

Dacă copiii se nasc cu povara de a salva o relaţie, aceştia vor simți şi vor știi inconştient acest lucru.

Dacă problemele din cuplu continuă (așa cum se întâmplă de obicei), copiii vor încerca să le rezolve. Atunci când cuplul se va destrăma (o situatie extrem de probabilă), copiii se vor simţi responsabili pentru acea situaţie.

Copilul Conceput din Dorinţa Mamei de a Salva Relaţia de Cuplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.